NA NU NIEUWS

25 okt 2018

Helft kantoren voldoet nog niet aan energielabel

In september van dit jaar had 44 procent van de Nederlandse ‘kantorenvoorraad’ een label slechter dan C, de minimumeis voor kantoren in 2023. Dat percentage staat gelijk aan 35 miljoen vierkante meter kantoorruimte.

De strenge energie-eis werd eind 2016 afgekondigd door toenmalig minister Blok van Wonen. De kans  dat kantooreigenaren die tot 2022 wachten met de verduurzaming van hun kantoren, te maken zullen krijgen met een tekort aan personeel om maatregelen te treffen neemt toe.

In Zuid-Holland, de provincie met de meeste vierkante meters kantoor, is het aandeel van te verduurzamen kantoorruimte het grootst met 7,2 miljoen vierkante meter kantoor. Daarna volgen Noord-Brabant (5,9 miljoen vierkante meter, waarvan 850 duizend in Eindhoven) en Noord-Holland (5,8 miljoen vierkante meter, waarvan 2,5 miljoen in Amsterdam). Samen hebben die drie provincies ruim de helft van de te verduurzamen kantorenvoorraad van Nederland; gebouwen met energielabel D, E, F of G.

De energiezuinigheid van gebouwen hangt sterk samen met leeftijd, bleek twee jaar geleden al uit onderzoek. Gevelisolatie bijvoorbeeld deed pas in 1975 zijn intrede, samen met dubbel glas, herinnert Vastgoedmarkt zich. Sindsdien zijn de duurzaamheidseisen steeds verder opgeschroefd. Kantoren van voor 1974 die nog in oorspronkelijke staat verkeren, presteren het slechtst. Veel van die kantoren hebben nog geen energielabel aangevraagd, maar zouden in de huidige staat waarschijnlijk energielabel G krijgen. Dat is de laagste mogelijke waardering: ‘zeer onzuinig’. Het label wordt overigens meestal pas aangevraagd nadat energiebesparende maatregelen zijn getroffen.

Bel Na Nu voor hulp

Bron; Volkskrant

na-nu